Terugblik 2020

Het is alweer de laatste maand van het jaar. Een jaar waar ik bij lange na niet mijn (financiële) targets voor mijn fotografie heb gehaald. Natuurlijk is het makkelijk om Corona de schuld te geven. Maanden lang geen shoots gedaan. Niet omdat dit moest, maar omdat ik van mezelf weet, dat ik tijdens een shoot niet of heel moeilijk mezelf aan de maatregelen kan houden. Daarom heb ik dit jaar veel te weinig gefotografeerd, zowel in opdracht als in vrij werk.
Hoewel Corona vast een aanzienlijke rol heeft gespeeld, ligt het ook deels aan mezelf: Ik mis mijn passie voor fotografie. De vlam in mij brandt nog steeds. Maar het is meer een klein waakvlammetje, dat bij een sessie op standje 6 of 7 schiet en een enkele keer op standje 8. Maar het brandt niet meer, zoals vroeger, dag en nacht continu op 9 of 10.
Zo’n twintig jaar geleden keek ik heel anders tegen fotografie aan. Ik wilde alles leren, verslond informatie en probeerde telkens wat nieuws. Ik stond met fotografie op en ging met fotografie naar bed. Maar net als een levenscyclus, bereikt het eens zijn top en gaat het daarna bergafwaarts. Ik heb ook de energie niet meer, die ik toen wel voorradig had. Ik sta nu anders in het leven en mijn fotografie spiegelt zich daaraan. Heerlijk om fotografen te zien, die net beginnen of net met een cursus of opleiding zijn begonnen. Maar zelf zit ik in een hele andere fase, zowel privé als zakelijk.
Regelmatig kijk ik terug op mijn eigen werk. Mijn vrij werk neem ik daar als leidraad, want dat is meer je ‘eigen’ werk, zonder restricties van een opdrachtgever. De afgelopen decennia ben ik met mijn vrij werk bijna uitsluitend in mijn studio bezig geweest. En dat is te zien aan mijn beelden. Ze hebben bijna allemaal een zwarte, witte of grijze achtergrond. Dat wil ik veranderen. Dus volgend jaar ga ik voor vrij werk op locatie fotograferen. Ik wil terug naar de tijd, toen ik nog geen studio had en met beperkte middelen moest fotograferen op locatie. Fotograferen was toen ergens heen gaan, beelden maken en fun hebben met de modellen. Ik ga mezelf een jaar lang een studio-verbod opleggen. Uiteraard blijft mijn studio volgend jaar wel beschikbaar voor betaalde opdrachten, maar voor vrij werk ga ik buiten mijn studio.
Maar zo ver is het nog niet. Deze maand staan nog enkele shoots in de studio gepland met mijn muzes, die zeker nog wat olie op mijn vuurtje gaan gooien.

2 thoughts on “Terugblik 2020”

  1. Zo Hoo Gan dat is nogal n inzicht dat je deelt. Stoer. Opnieuw beginnen is nooit slecht.
    Een kleurrijk jaar toegewenst!
    Groetjes Jacqueline

Leave a Reply

Your email address will not be published.