Weer Opstarten

Sinds de ‘intelligente lockdown’ heb ik geen nieuw werk meer gemaakt. Fotografie is voor mij een ‘contact-beroep’, want als fotograaf kom ik normaliter regelmatig in de anderhalve meter zone van het model, of het model in de anderhalve meter zone van mij. De gezondheid van mijn klanten en die van mezelf, vind ik (veel) belangrijker dan mooie beelden maken of geld verdienen. En daarom ben ik sinds half maart gestopt met fotograferen. Sommige shoots heb ik gecanceld/uitgesteld en een aantal opdrachten heb ik in de tussentijd niet aangenomen.
Maar ik wil mijn fotografie niet een jaar ‘in de koelkast’ zetten, wachtende tot dat er een vaccin beschikbaar is. Financieel gezien houd ik het nog wel even uit, maar mijn handen jeuken om weer mooie beelden te maken.
Tijdens de persconferentie van gisteren is duidelijk gemaakt, dat sommige ‘contact-beroepen’ vanaf 11 mei weer mogen. Natuurlijk kom ik niet zo intensief in fysiek contact met de klant, zoals bijvoorbeeld bij een masseur of een kapper. Maar er is soms wel fysiek contact tijdens een shoot: Soms wil ik een close-up, soms corrigeer ik de pose, soms corrigeer ik de kleding, soms wil het model de beelden zien op de achterkant van mijn camera, soms zitten we naast elkaar, achter het scherm van mijn iMac, samen de beelden te bekijken. Het zijn allemaal momenten, waarbij er minder afstand is dan die anderhalve meter. Ik ga tijdens de komende shoots proberen om die momenten te minimaliseren.
Ik ben van plan het fotograferen in juni weer (rustig) op te pakken. Voor die tijd ga ik enkele (test)shoots met vertrouwde modellen doen. Onderzoeken of er knelpunten zijn en wennen aan een iets andere manier van werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.