Persoonlijke Visie

Ik verwonder me wel eens over de tijd waarin we leven en vergelijk het dan met de tijd waarin ik als kind opgroeide. Wat betreft fotografie was dat vroeger per definitie analoog. Het was maar voor weinigen weggelegd door de steile leercurve en de kosten. Er was toen ook al Photoshop, maar dit was destijds alleen voor professionele beeldbewerkers; Je moest je analoge beelden (laten) scannen en daarna was het bewerkbaar met Photoshop, een programma wat vroeger een vermogen kostte en een hele steile leercurve had.
Nu is fotografie per definitie digitaal. Iedereen kan (eindeloos) fotograferen met verschillende toestellen (smartphone, tablet, camera). Beeldbewerken is vaak een kwestie van een filtertje uitkiezen en klikken.
Iedereen kan en mag fotograferen. En de vroegere klassieke regels van fotografie, zijn zo goed als verdwenen. Fotografie is van een ambacht veranderd in een persoonlijke, individuele uiting.
We leven nu in een tijd, waarin kennis van technieken steeds meer op de achtergrond verdwijnt. Regels verdwijnen. Eén van de weinige regels die nog geldt is, dat je als creatief persoon moet onderscheiden van anderen. En dat kan alleen door je ‘eigen ik’ te vinden in fotografie. Want die is uniek. Je eigen fotografische visie ontwikkelen is een must. En die fotografische visie kan met de jaren veranderen, net als je persoonlijke visie.
Ik moet weer ‘connecten’ met mijn eigen persoonlijke visie. Bij veel van mijn opdrachten kan ik ‘mijn ei’ niet kwijt. Opdrachten zijn altijd leuk om te doen, maar ik kies dan meestal voor veilige, al eerder bewandelde wegen. Deze geven me zekerheid. Maar hoe gaaf is het om vrijwerk te maken en je ‘eigen ik’ te zoeken. De beelden maken, die je echt zelf wil maken en daarbij vaak op je bek gaan, omdat dit geen eenvoudige opgave is. Fouten die je mag maken, omdat dit bij het proces hoort om je ‘eigen ik’ te vinden. Ik ga dit jaar tijd vrij maken en enkele shoots proberen te regelen, waarbij ik weer ga zoeken naar mijn eigen persoonlijke visie. Misschien vind ik iets. Misschien ga ik gigantisch op mijn bek. Maar dat hoort bij die zoektocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.