Enjoy Photography

Boekhouding bijwerken. Mail afhandelen. Netwerken. Studio opruimen… Als fotograaf spendeer je meer tijd aan randzaken, dan het fotograferen zelf. En voor het geld… nee fotograferen doe je niet voor het geld. Dan had ik 6,5 jaar geleden niet de overstap gemaakt en nog steeds mijn eigen snackbar gedraaid. Fotografie doe je voor de passie voor beeld. Als ik tijdens een shoot geconcentreerd bezig ben, voel ik me gelukkig. Wanneer ik beelden selecteer in Lightroom kijkende naar mijn “oogst”, voel ik me gelukkig. Wanneer ik mezelf in mijn opgeruimde studio omring door mooie afdrukken, voel ik mij gelukkig. De eerste 6 maanden van dit jaar heb ik weinig gefotografeerd. Maar de tweede helft van het jaar, ga ik dit recht trekken. Vaker de camera in mijn hand, kijkend door mijn zoeker, op zoek naar mooie beelden.
Ik ga me (voorlopig) niet meer bemoeien met discussies van klagende fotografen op het www, dat fotografie dood is, geen cent meer in te verdienen is, dat klanten steeds minder willen betalen voor vakwerk, dat er steeds meer amateurs de markt betreden. Dat “opdrachtgevers” gratis beeld en alle auteursrechten willen hebben… Ik wil het (voorlopig) niet meer horen, ik wil het niet meer zien. Die tijd en energie kan ik veel beter besteden.
Ik heb een hele grote liefde voor fotografie, voor het maken van mooi beeld. Uit fotografie put ik heel veel positiviteit. En dat wil ik zo blijven houden. Ik ga (weer) van fotografie genieten.
Enjoy Life, Enjoy Photography!

2 thoughts on “Enjoy Photography”

  1. Wat je alleen niet uit het oog moet verliezen is dat je eigenlijk, net als een machinist van de trein, de chirurg of de belastinginspecteur, je werk voor je plezier doet en er gewoon voor betaald mag worden. Friet bakken is heel leuk maar daarom hoef je het nog niet gratis weg te geven.
    Maar goed – het plezier in het creatieve proces kan zich ook laten verstoren als het ineens ‘werk’ wordt, als je je aan de wensen van de opdrachtgever moet onderwerpen.

    Het maken van beeld, het vertellen van een verhaal en het laten zien van je ideeënwereld – dat is onbetaalbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *