1 Gb

Eind 2004 betaalde ik zo’n 135 euro voor een 1 Gb geheugenkaartje. Als je net overgestapt bent van analoog is dit een koopje: Met mijn oude 20D pasten er zo’n 90 beelden in RAW-formaat op en je kan zo’n kaartje ‘eindeloos’ gebruiken. Opdrachten zorgden er voor dat ik later meerdere kaartjes nodig had. Dus kocht ik 6 van die kaartjes erbij. En wat een geluk: De prijs was toen al gezakt naar zo’n 80,- euro!
Vandaag de dag koop je een 8 Gb kaartje (meer ruimte dan al mijn kaartjes bij elkaar) voor ongeveer 50,- euro. Geheugen kost nu bijna niets meer. En toch heb ik nog steeds geen kaartje met een groter geheugen gekocht. Ik werk nog steeds met die kleine 1 Gb kaartjes in mijn studio. Met mijn huidige camera passen er nu zo’n 30 beelden op. Bijna evenveel beelden als vroeger op een kleinbeeld filmrolletje pasten. Het behoedt me ervoor, dat ik mijn camera als een mitrailleur ga gebruiken.  Scheelt ook in de tijd voor selectie en nabewerken.

One thought on “1 Gb”

  1. Grappig. Ik heb twee 16 Gb kaarten in mijn camera (D3x) voor lokatiewerk en 8 2Gb kaarten die ik vaak in de studio gebruik omdat je dan makkelijk snel kunt leegmaken. Ook bij dagen dat je voor verschillende klanten werkt zijn meerdere kleine kaarten handig omdat je bij het importeren alles per klant apart kunt inladen (met juiste metadata etc.)
    Mijn eerste 1Gb kaart was een microdrive Fl. 1050.00. D eerste 64 MB ram uitbreiding in mijn eerste powermac kostte destijds 2250.00 gulden !!!!
    🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *