Not Perfect


Photo of Leontine de Hollander; unedited, only BW-conversion

A technically perfect photograph can be the world’s most boring picture  – Andreas Feininger
Na elke shoot heb ik enkele honderden beelden waaruit ik een selectie ga maken. Dat kan gelukkig nu heel snel in Lightroom. De geselecteerde beelden geef ik één of meerdere sterren. En met deze selectie ga ik verder aan het werk.
Soms pluis ik mijn archieven door en vind dan regelmatig beelden, die aanvankelijk niet in mijn selectie zaten, maar die me op één of andere manier intrigeren; Waar mijn blik langer dan die beruchte twee seconden blijft stilstaan. In eerste instantie overgeslagen, omdat ze technisch niet goed waren. Maar nu, een hele tijd later, eisen ze mijn aandacht op.
In de analoge periode maakte ik veel meer mislukte beelden. Soms express, vaak onopzettelijk. Onscherpte, fouten in de doka of andere imperfecties, gaven het beeld vaak een gevoel mee. Mislukte beelden behoorden regelmatig tot de beste van de hele shoot. 
Nu in deze digitale periode willen we alles perfect hebben. Niet omdat het moet, maar omdat het kan… Dankzij de digitale technologie, dankzij Photoshop. Maar ik kom steeds vaker en steeds meer tot het besef, dat het niet perfect hoeft te zijn, net als het leven en net als ik zelf… I love imperfections!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *