Je kan Google of TinEye het internet af laten struinen, om te zien waar jouw beelden allemaal opduiken. Enige tijd geleden probeerde ik het ook eens. Illegaal gebruik van mijn beelden op onder andere Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse, Franse, Argentijnse en Russische sites. Vreemd genoeg niet op Nederlandse sites. Nu is het niet zo dat ik gelijk een rekening stuur. Nee… ik vraag ze vriendelijk om het binnen 48 uur te verwijderen. De Amerikaanse site was het snelst. Werkelijk binnen 5 minuten nadat ik mijn bericht had verstuurd, waren ze van de server afgehaald. De Franse site was het meest irritant. Veel correspondentie heen en weer en ook nog op een arrogante toon. Wie ik wel niet ben, of ik wel de maker van het werk ben en of ik bewijs kan leveren. Nadat ik vriendelijk antwoorden gegeven heb op hun vragen en het bewijs lever, verwijderden ze nog steeds niet de beelden. Na meer dan een week correspondentie vind ik het wel genoeg. Ik mail dat ik steeds vriendelijk ben geweest en dat ik ze nogmaals 48 uur geef om het beeld te verwijderen en anders stuur ik ze een factuur wegens inbreuk op mijn auteursrechten. En foetsie… weg zijn de beelden. Nu zwerven nog enkele beelden van mij op internet. Sommige zijn moeilijk of niet te (laten) verwijderen. Met buitenlandse sites is het toch moeilijker om je recht te krijgen.
Voortaan toch maar een ‘watermerk’ gebruiken voor alle beelden die op internet gaan. In dit artikel staan 5 goede manieren om je beelden te beschermen. Het artikel is wel Amerikaans, maar voor jezelf als (Nederlandse) fotograaf kan je er ook wel wat uit halen. Wat je ook doet om je copyright te beschermen; Het geeft je nooit 100% garantie dat er geen inbreuk wordt gemaakt. Het enige wat je kunt doen, is de beelden voor jezelf houden en verder aan niemand laten zien. Maar daar is mijn fotografie niet voor bedoeld…
Helaas een herkenbaar verhaal. Mijn meest recente score: een Arubaanse apotheek, twee Chinese webshops een Indonesische en een Russische blog, een Amerikaanse bluesband, een Argentijnse platenmaatschappij en een heuse iPhone app. Die laatste twee hebben een factuur ontvangen (en betaald), de apotheek heeft de foto verwijderd. Uit Rusland en China hoor je nooit meer wat terug.
En die band heeft de foto verwijderd. Zij hadden ‘m overigens zo mogen gebruiken, mits vooraf gevraagd. Want voor non-profit ben ik helemaal niet zo moeilijk, zeker als er geen mensen op staan en het een oudere foto is die ik niet in opdracht heb gemaakt. Maar whatever happened to ‘Eerst vragen…’?
Dank je voor je reactie. Ik denk dat een deel ook onwetendheid van de mens is. Las laatst een artikel op Tros Radar over Getty Images. En hoewel ik niet zo gek ben van stock-bureaus, was ik echt verbaasd over reacties van mensen. Heel veel mensen weten echt niet, dat je geen beelden van internet mag plukken en voor je eigen site mag gebruiken. Misschien iedereen de 10 geboden van de Fotografen Federatie laten lezen.