Photoshop in het Nieuws?

Persoonlijk ben ik nooit voor te gladgestreken huidjes geweest. In Europa kunnen ze er wat van, maar in de USA zijn ze nog erger. Je kan duidelijk zien aan de beelden dat er gephotoshopped is. Voor modellenfotografie is dit  geen vreemd middel om het model er ‘perfect’ uit te laten zien.
Maar wat, als dit met journalistieke beelden gebeurd? Mag je de werkelijkheid veranderen om je eigen mening of visie kracht bij te zetten? En kunnen we onze zintuigen dan nog wel geloven als we de krant bekijken? Of moeten we kunnen eisen, dat een krant haar nieuws zoveel mogelijk onafhankelijk en objectief vergaart?
Een hele tijd geleden kwam een fotograaf in opspraak, nadat hij een brand door middel van ‘klonen’ in Photoshop veel groter liet lijken, dan het in werkelijkheid was. Er zijn meerdere gevallen geweest waarbij een fotojournalist achteraf bleek de beelden te hebben bewerkt. Nu is een fotograaf van de Volkskrant in opspraak. Zijn ingeleverde beelden waren ook gemanipuleerd. Hij is door de krant op non-actief gesteld.
We weten dat we alle beloftes van cremes, parfums en kleding niet kunnen geloven, maar als we het nieuws niet mogen geloven….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *