Couleurs de Géraldine

Afgelopen tijd ben ik (weer) druk bezig geweest met het fotograferen voor Couleurs de Géraldine. Het is voor mij steeds een welkome afwisseling om in plaats van mensen, sieraden voor mijn lens te hebben.
Op internet adviseren ze sieraden te fotograferen in een lichttent. Ultra zacht licht. Er bestaat zelfs een ongeschreven regel dat een productfoto geen echte highlights en geen echte schaduwen mag hebben. Die ongeschreven regel is vast bedacht door een maker of verkoper van die lichttenten. Naast het nadeel dat je moet werken op een superkleine oppervlakte van zo’n lichttent, kan je het product geen enkele lichtaccent geven.
Als iets doorschijnend is, wil ik dat laten zien, door licht van achteren te laten komen. Als iets glanzend is, wil ik dat laten zien, door highlights te tonen. Ik wil met licht de eigenschappen van het sierraad laten zien. En dat gaat niet zo goed met het ultra zachte licht van zo’n lichttent. Daarom fotografeer ik met een ‘open’ lichtopstelling.
Binnenkort zijn de sieraden van CdG ook via web te bestellen. Hiervoor heb ik ook een groot aantal packshots geschoten. Zo’n grote hoeveelheid sieraden beperkt het spelen met licht. Het moet snel gebeuren. Maar toch wil je ook mooi werk afleveren. Snelheid versus mooi werk. Als fotograaf laat je het dan toch meer op het laatste leunen. Door mijn lens bewonder ik de mooie, handgemaakte creaties. Deze sieraden verdienen het om in mooi licht gezet te worden.
Sieraden fotograferen kan heel erg technisch zijn en vereist soms veel denkwerk en veel actie. Maar voor sommige klanten ga je heel ver om mooie beelden te creëren en is het niet snel goed genoeg. Dat ik daarvoor ook nog moet samenwerken in een creatief team met twee mooie, lieve, maar gekke dames (Géraldine en Sharon), neem ik op de koop toe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *