Hasselblad

Mijn Hasselblad (V-serie) is sinds mijn aankoop altijd mijn favoriete camera geweest. Niet omdat dit mijn duurste is, maar juist omdat dit stuk gereedschap dwingt tot -bewust- fotograferen. Niets is automatisch; zelf rolletje inleggen en doorspoelen, zelf lichtmeten, zelf diafragma en sluitertijd bepalen en instellen, zelf scherpstellen en als laatste zelf op de ontspanner klikken. Het is een heel rustige manier van fotograferen.
Op dit moment zit ik te twijfelen over fotografie-investeringen in de toekomst. Ik gebruik kleinbeeld (Canon) en middenformaat (Hasselblad) door elkaar. Kleinbeeld voor het snellere werk en middenformaat voor het kwalitatieve werk. Zou het niet fijn zijn als deze twee eigenschappen in 1 camera zouden zitten?
Deze camera is er al een tijdje: De H-serie van Hasselblad: Een 6 x 4,5 formaat camera met een hele hoop automatische functies, klaar voor de toekomst, klaar voor digitaal… Het is een heel mooi systeem, maar tegelijkertijd denk ik dat het ook een compromis zou zijn. De camera is uiteraard een stuk groter dan een kleinbeeldcamera en in vergelijking tot de V-serie van Hasselblad is het gebruikte ‘filmoppervlak’ een stuk kleiner. Daarnaast vind ik het vierkante formaat en het rustig en bewust werken van de V-serie ook zijn charmes hebben. En last but not least: De H-serie is niet goedkoop.
Aanstaande dinsdag ga ik de H-serie uitproberen tijdens de Hasselblad World Tour. Misschien neemt dat enige twijfels weg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *