Een goede kleurweergave is essentieel voor een fotograaf en monitors zijn daarin niet altijd even betrouwbaar. Een manier om dit op te lossen is regelmatig je monitor calibreren.
Monitorcalibratie is 1 van die belangrijke dingen, die (te) lang niet aangevinkt op mijn ‘to do-lijstje’ stond. Gisteren heb ik bij Calumet een Eye-One Display2 aangeschaft. Een gereedschap, om de juiste kleurtjes op je monitor te toveren. ‘s Avonds uiteraard het scherm van mijn iMac gecalibreerd. Tijdens het calibreren zie je de mooiste kleurtjes op je scherm verschijnen. En uiteindelijk geeft het programma een signaal, dat je scherm succesvol is gecalibreerd. Kijkende naar een gecalibreerde iMac, merk ik nauwelijks verschil op. Maar ik neem aan dat de Eye-One meer ziet dan mijn menselijke ogen…
hangt ervan af – ik heb al gehad dat ik na herkalibratie toch wel duidelijk kleurverschil zag! (een paar puntjes blauwer of geler)
ben blij dat ik het heb, zodat ik kan standaardiseren: altijd onder dezelfde omstandigheden werken.
Na calibratie is de helderheid wat teruggeschroefd (die staat standaard altijd ‘abnormaal’ hoog bij de iMacs) en daardoor lijken de kleuren ietsje verzadigder. Uiteraard vind ik het ook een prettiger en zekerder gevoel, nu mijn scherm gecalibreerd is.
Kalibratie is voor de vakman een belangrijk punt. Vandaag heb ik (geen vakman) mijn iMAC in gebruik genomen maar bij de verkoop werd mij er op gewezen, dat deze “machine” zich moeilijk laat kalibreren door zijn spiegelende oppervlak. Nu is ‘t natuurlijk wel zo dat ik niet van de fotografie leef, me dus echt als (serieuze) amateur uit kan leven en het het niet zo nauwkeurig hoeft te zijn. Maar hoe zie jij in dit licht dan jouw kalibratie van jouw iMac en in hoeverre is het echt noodzakelijk, dat het heel nauwkeurig is?
De spiegelende oppervlak van de iMac bemoeilijkt inderdaad de calibratie met omgevingslicht. Daarom calibreren de meeste mensen de iMac in het donker. Of in ieder geval weinig omgevingslicht. Bij de calibratie van de iMac wordt het omgevingslicht dus buiten beschouwing gelaten.
Uiteraard heeft je omgevingslicht ook invloed op de kleuren die je ziet en uit die gedachte is je calibratie niet helemaal ‘juist’. Maar aan de andere kant: Overdag heb ik hier daglicht als omgevingslicht en ‘s avonds van een gloeilamp.
Calibratie van je monitor is de eerste stap, om te kunnen voorspellen hoe de kleuren op je print eruit gaan zien. Vanuit die zienswijze is het dus belangrijk, dat je monitor de juiste kleuren weergeeft.