Meer Waardering voor Fotografie

Vandaag las ik een artikel in TV Weekeinde, een bijlage van de Telegraaf. Het artikel ging over Investeren in Fotografie. Fotografie heeft als kunstvorm de afgelopen jaren steeds meer waardering gekregen. Uiteraard wordt Rineke Dijkstra in het artikel genoemd. “Vijf jaar geleden kon je nog prints van haar kopen voor 2000-2500 euro, op groot formaat gaan haar foto’s nu al richting de 30.000-40.000 euro.” (Bron: Telegraaf)
Nu ben ik zelf geen vintageprint verzamelaar, maar ik houd wel ontzettend veel van fotoboeken. In de oude ‘guldentijd’ kwam het boek “Sumo” uit van Helmut Newton. Het was een boek van groot formaat en een groot aantal werden door de beroemde fotograaf zelf gesigneerd. Destijds kon je je inschrijven en voor 2.000 gulden was dat boek voor jou. Achteraf heb ik er heel veel spijt van, dat ik dit boek niet heb gekocht. Niet alleen voor de waarde van dit boek, dat explosief is gestegen, maar ook omdat het een boek is op groot formaat van 1 van mijn grote helden. Dan had ik nu kunnen bladeren door het grote boek van die overleden fotograaf met zijn mooie beelden….
Toch vind ik al die prijsstijgingen voor fotografie een goed teken. Niet voor het geld, maar juist omdat fotografie steeds meer als echte kunstvorm wordt geaccepteerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *